امروز: شنبه 1 دی 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بررسی معیارهای شایستگی مدیریت وویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام

بررسی معیارهای شایستگی مدیریت وویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلامدسته: کامپیوتر و IT
بازدید: 52 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 126 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 212

شاید بتوان گفت كه هیچ امری در زندگی انسان و پیشبرد اهداف او نمی‌تواند نقش رهبری و مدیریت را داشته باشد اهمیت رهبری و مدیریت و تاثیر بسیار آن در سازندگی جوامع انسانی و پیشرفت كشورهای جهان، امروزه بیش از هر زمان دیگر به اثبات رسیده است و این حقیقت به تجربه نیز درآمده است كه در میان جوامع انسانی امروز، آن جامعه‌ای توانسته است به رشد و توسعه و پیشر

قیمت فایل فقط 6,900 تومان

خرید

بررسی معیارهای شایستگی مدیریت وویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام

فهرست مطالب

عنوان                                                                                                  صفحه

پیشگفتار

فصل اول: كلیات

1-   مقدمه

2-   معرفی موضوع تحقیق

3-   اهمیت تحقیق

4-   انگیزه و هدف از تحقیق

5-   روش تحقیق

6-   موانع و مشكلات تحقیق

فصل دوم: ضرورت شناخت انسان و رهبری از دیدگاه اسلام

1-   طرح بحث

2-   ضرورت شناخت انسان از دیدگاه اسلام و قرآن

3-   ضرورت شناخت رهبری و مدیریت برای انسان

4-   تحلیلی از رهبری و مدیریت در اسلام

فصل سوم: ضرورت شناخت سازمان از دیدگاه اسلام

1-   سازمان چیست؟

2-   فلسفه وجودی سازمانها

3-   مفهوم اسلامی سازمان

فصل چهارم: سیر تحول مدیریت در تاریخ زندگی انسان

1-   رهبری و مدیریت در جوامع باستانی

2-   نگرش بر جنبش مدیریت عملی

3-   بررسی مكاتب و تئوریهای مدیریت

فصل پنجم: بررسی معیارهای شایستگی مدیریت از دیدگاه اسلام

1-   طرح بحث

2-   معرفی معیارها

الف -  تعهد

ب- تخصص

ج - كفایت

فصل ششم: بررسی شرایط و اوصاف یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام

الف) طرح بحث

1-   اشراف مدیر

2-   قدرت مدیر

3-   قاطعیت مدیر

4-   مدیر مجری قانون

5-   كار امروز را به فردا نیداختن مدیر

6-   ایجاد جو تشویق و تنبیه

ب) معرفی عوامل موثر در موفقیت مدیر

1-   اختیار

2-   اعتماد به نفس

3-   تنظیم وقت و تقسیم كار

4-   ایجاد روابط صمیمانه انسانی

5-   گذشته‌نگری

6-   آینده‌نگری

7-   ابهام‌زدائی

منابع و مآخذ


پیشگفتار

سخن از مدیریت در دین مبین اسلام است، مدیریتی كه متاسفانه باید اعتراف نمود كه در طول تاریخ از آن سخن زیادی گفته نشده است.

جامعه‌ای كه نام اسلامی را به همراه خود یدكی می‌كشد، نمی‌تواند در وادی مدیریت اسلامی قدم نگذاشته و از چشمه پر فیض‌ان سیراب نگردد.

هر چند بعضی از صاحب‌نظران معتقدند كه امروزه دستاوردهای علومی كه در خدمت مدیریت قرار دارد، نیاز را به الهام از رهنمودهای نظری كم كرده است، ولی دقت نظر در مفاهیم آیات و اخبار و احادیثی كه مدیران به استفاده از این دست‌آوردها سوق داده و راه را برای موفقیت سازمانها هموار می‌كند، نظری تلقی نمودن رهنمودهای قرآن را كاهش می‌دهد، بطوریكه قرآن كریم دائماً اهمیت تدبیر را برای انسان یادآور می‌شود تا اینكه او بتواند در انجام هر كار و حل هر مشكلی موفقیت حاصل نماید.

تدبیر در امور اجتماعی كه شئون زندگی انسانها رادر بر می‌گیرد از اهمیت خاصی برخوردار است، و به همین سبب خداوند نیز در كتاب انسان ساز خود كه توسط حضرت محمد مصطفی (ع) نازل شده به تدبیر كنندگان قسم یاد می‌نماید و اهمیت این امر را برای انسانها روشن می‌سازد.

همانگونه كه در سوره النازعات، آیه 5 به این موضوع اشاره كرد و می‌فرماید:

«فالمد برات امراَ»

«پس سوگند به تدبیر كنندگان»

ضرورت تدبیر، ضرورت مدیریت را آشكار می سازد، كه در یك اهتمام جمعی، آن كس كه زمام امور را با تمام اختیارات آن بدست می‌گیرد، چو نیكوست كه از كیفیت اندیشه و تفكر نیز برخوردار باشد و برای بهبود حركت جمعی بتواند تدبیر و اندیشه را در جامعه‌ای كه حركت به سوی پیاده كرد احكام و فرآمین الهی دارد، بكار برد، تا بنای نظام خود را بر اسلام استوار سازد و بدینوسیله در انتخاب و انتصاب مدیران از هیچ تلاشی فروگذار نشود تا در عمل پیروز گردد.

اعمال مدیریت در سازمانهای اسلامی می‌تواند از خاصیت اجتماع شمول در هر جامعه‌ای برخوردار باشد، بدینگونه كه مدیران الگوئی نسبی از یك مطلق باشند تا با ارشاد به صحت، علاوه بر ایجاد، تولید و خدمت، در تربیت جامعه نیز عملاَ سهیم گردند. اما چگونه می‌توان به این نیت مقدس جامعه عمل پوشاند؟

مصداق واقعی در این باره می‌توان عملكرد مدیران الهی یعنی پیامبران باشند كه اساس مدیریت را از سرچشمه پر فیض خالق خود آموختند و آنرا در میان امت خود بكار بردند و همچنین برای هدایت اساس و مبانی كه بشارت دهنده، آن بودند، كتاب آسمانی بر جای نهادند، و برای توجیه و تعبیر آن در غیاب خود رهبرانی را پروراندند كه نشانه‌ی بارز آن در روش حضرت ختمی مرتبت، محمد مصطفی(ص) به روشنی مشهود است.

ملاحظه می‌نمائید كه مدیریت اسلامی یعنی مدیریت الهی، یعنی آنچه كه خدا می‌خواهد و آنچه كه منافع خلق را به دنبال دارد، كه در آن نقصان، جائی و خودكامگی، مكانی ندارد.

حكومت، آمریت دانش است، دانشی كه صدق و صداقت، رفق و رفاقت، صلح و صفا و ثمره، مطلوب را متفقاً دربردارد.

آیا اگراساس مدیریت را بر ویژگی‌های فوق‌الذكر بنانهیم، نمی‌توانیم در هر جایگاه كسی را كه شایسته است قراردهیم، تا مراحل اجرای امورات دچار نقص و حركت دچار لغزش نشود؟

بلی، به این دلیل است كه تعهدی كه باتلفیق علم و عمل حاصل شود در اسلام جایگاه خاصی دارد، و چون پذیرش مسئولیت برای یك فرد مسلمان باید آگاهانه صورت پذیرد، پس شایسته است كه در خود تخصص را نیز جای دهد.

ودر یك كلام باید بگویم كه برای پذیرش مسئولیت تئها تعهد به اسلام كافی نیست و فرد متعهد می‌بایست تخصص كافی نسبت به انجام امورات آن مسئولیت داشته باشد. پس به صرف عمل یك فرد به واجبات، كه در ذمه هر فرد مسلمان است،نمی‌توان به وی مسئولیت واگذار نمود، زیرا كه بار امانت را كس می‌تواند به دوش بكشد كه راه امانت‌داری را (آنچنانكه به امانت صدمه‌ای نرسد) بداند، مدیر اسلامی خداجو، خداترس و عبدا.. است، و این عبد خدا بودن اوست كه وی را در عمل و حركت یاری میدهد.

جلوه‌های امكانات، مدیر اسلامی را بخود مشغول نمی‌كند، زیرا كه او برای عمل صالح خود باید از خدوند، ساده زیستن را طلب كند تا از این راه جلب رضایت خدایش را نماید.در راستای اهمیت و ارزش مدیریت اسلامی و معیارهای انتخاب مدیر اسلامی،توفیق حاصل شد كه در پروژه تحقیقاتی خود بیانگر مطالبی، هر چند ناقص بشرح ذیل باشم:

ما سعی داریم پس از بیان كلیات پروژه خود كه در فصل اول ارائه خواهد شد، در فصل دوم، انسان را از دیددگاه قرآن توجیه نماییم و سپس در فصل سوم بحثی را برای شناخت سازمان اسلامی، كه جایگاه مدیریت الهی در آن است، اختصاص دهم و آنگاه در فصل چهارم نگرشی بر تحول مدیریت در تاریخ زندگی انسان بیافكنیم و در ماقبل آخر فصول، رهبری و مدیریت را از دیدگاه اسلام بررسی نماییم و بالاخره در فصل ششم، شرایط و اوصاف یك مدیر، در نظام اسلامی را بازگو نماییم.

و نتیجتاً اینكه مدیریت اسلامی این نیست كه این حقیر برداشت و به رشته تحریر درآورده‌ام بلكه این مجمل، نمایی است كه از ذات و سرچشمه دستورات دین مبین اسلام نشأت گرفته است. و امیدوارم با دریافت نظرات سازنده اهل علم و بویژه فرماندهان ارجمندمان بتوانیم در هر چه بهتر تهیه وتنظیم نمودن و ارائه این پروژه تحقیقاتی موفق گردم.

حمید حیدر‌ی هائی علی اكبر شعبانی  میرزا حسن نادری

دانشجویان رشته مهندسی سیستم در مقطع كارشناسی

دانشگاه افسری امام علی(ع)

بهار 1386

فصل اول

كلیات

1-   مقدمه

2- معرفی موضوع تحقیق

3- اهمیت تحقیق

4- انگیزه و هدف از تحقیق

5- روش تحقیق

6- موانع و مشكلات تحقیق


1-   مقدمه

شاید بتوان گفت كه هیچ امری در زندگی انسان و پیشبرد اهداف او نمی‌تواند نقش رهبری و مدیریت را داشته باشد.

اهمیت رهبری و مدیریت و تاثیر بسیار آن در سازندگی جوامع انسانی و پیشرفت كشورهای جهان، امروزه بیش از هر زمان دیگر به اثبات رسیده است و این حقیقت به تجربه نیز درآمده است كه در میان جوامع انسانی امروز، آن جامعه‌ای توانسته است به رشد و توسعه و پیشرفت بیشتر و بهتری دسته یابد كه از نعمت وجود رهبری لایق تر، و مدیرانی داناتر برخوردار باشد، تاریخ نیز با نمونه‌ها و شواهدی كه در این زمینه ارائه داده است، این تحقیقت را تائید نموده، چون بسیار دیده شده است كه جامعه‌ای یا كشوری كه بعلت سوء رهبری و مدیریت، رو به زوال و نابودی كشیده می‌شده، و می‌رفته است تا دیگر اثری از آن بجای نماند، هنگامیكه به بركت یك انقلاب و یا بر اثر عوامل دیگری، شبكه رهبری و مدیریت این جامعه تغییر می‌كند، بدون آنكه هیچ عامل دیگری دخالت داشته باشد، همین جامعه بر اثر رهبریهای درست و حسن انجام امور توسط آن مدیران، دراندك زمانی آثار زوالش از بین رفته و همیكن شمور رو به اضمحلا، بسرعت رو به رشد و توسعه می‌رود و از نابودی حتمی نجام می‌یابد. توجه به عملكردهای مدیریت در سالهای اخیر گویای این واقعیت است كه جوامع سعی در ایجاد هماهنگی در سازمانهای خود می‌نمایند. و برای رسیدن به  این منظور از دست آوردهای مختلف مدیریت بهره می‌جویند. در این راستا هر اجتماعی عملكرد مدیریتی خود را بر اعمال مدیریت در جوامع دیگر ارجح تر می‌داند، بطوریكه گهگاه درگیری تفكران گوناگون، تفهیم مفهوم واقعی مدیریت را دچار نوسانات می‌سازد، لذا در حال حاضر لزوم مشخص كردن مفهوم واقعی مدیریت و عوامل اركانی آن بشدت احساس می‌شود.

حال برای آنكه به مدیریت و نقش بسیار موثر آن در ساخت و پیشرفت جوامع انسانی بیشتر آگاه شویم، كافی است به این نكته توجه داشته باشیم كه هیچ عمل ساده‌ای را نمی‌توان در نظر گرفت كه انجام صحیح آن از برنامه‌ریزی، تصمیم‌گیری، زمانبندی، تقسیم كار و پیش‌بینی‌های احتمالی بی‌نیاز باشد و اینها همه همان اصول مدیریتی هستند كه هر مدیر برای اداره امور حوزه، مسئولیتش بایستی آنها را اعمال نماید.

همچنین قوانین و مقرراتیكه لازمه اداره امور یك جامعه بوده و برای جلوگیری از تشنج و هرج و مرج در یك كشور ضروریست، نیز بخشی از مدیریت و رهبری صحیح آن جامعه یا كشور می‌باشد.

و به این ترتیب اداره صحیح امور در سطح كوچك كه می‌توان از آن بعنوان مدیریت نام برد و هم چنین در سطح وسیع كه از آن نیز بعنوان رهبری نام می‌بریم، مهمترین مسائلی هستند كه وجود آنها در همه نظامها و حكومتها ضورری است، و آن نظامی می‌تواند بهتر و با قدرت بیشتر به رفع مشكلات موجود خویش بپردازد كه سیستم حكومتی خویش را بر اساس رهبری و مدیریتی صحیح‌تر و اصولی‌تر استوار نماید.

اصولاَ خط و مشی اصلی مدیریت در هر جامعه از ایدئولوژی و فرهنگ حاكم بر آن جامعه نشات می‌گیرد و با توجه به اینكه ایدئولوژی حاكم بر نظامی اسلامی، احكام و فرامینی است كه از سوی خالق هستی برای ما صادر شده و توسط پیامبران و امامان و رهبران اسلامی به ما ابلاغ گردیده است.

لذا در تعیین ابعاد مدیریت در جامعه اسلامی باید متكی بر قائمه ایدئولوژی اسلامی باشیم.

مدیر مسئول در یك سازمان اسلامی باید:

-         از مدیریت در منطقه عام توجیه منطقی داشته باشد.

-         شكل مدیریت جامعه اسلامی را بشناسد.

-         از جریان حركت مدیریت در جامعه خود آگاه باشد.

-         وظایف مدیران اسلامی را بداند و با تكیه بر فلسفه اسلامی مدیریت را توجیه نماید.

بدین طریق ایده خود محوری در مدیر جایگزین خدا محوری گشته، مناسبات سازمانی بر اساس معرفت خدا (معرفتی استوار بر اساس توجیه) شكلمی‌گیرد. و مدیر در هر حال ارتباط خود را با خدا در عمل به تصویر می‌كشاند.

آری، اگر مدیر مجهز به این شناخت گردد، الگوی سایر اعضاء سازمان قرار می‌گیرد و در سازمان فوق اگر هر اندازه انسان‌ها با درجات سازمانی و ویژگی‌های مختلف انسانی وجود داشته باشند، اعمال مدیریت اسلامی، آنرا به صورتواحدی تجلی می‌دهد، زیرا در این صورت، رسیدن به وحدت، هدف قرار می‌گیرد.

امیدواریم این پروژه، تحقیقی بتواند سهمی (هر چند اندك) در گسترش مدیریت اسلامی و پیشبرد اهداف سازمانهای اسلامی داشته باشد.

والسلام

حمید حیدری هایی – علی اكبر شعبانی – میرزا حسن ناردی

معرفی موضوع تحقیق:

بررسی معیارهای شایستگی مدیریت و ویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام

مدیریت اسلامی مدیریتی است كه زمینه رشد انسان بسوی ا.. را فراهم نموده و مطابق كتاب، سنت، سیره و روش پیامبر (ص) و امامان معصوم (ع)و علوم و فنون و تجارب بیشری جهت رسیدن به اهداف نظام در ابعاد مختلف، همانند یك محور، مدار و قطب عمل می‌كند.

این تعریف دارای چند ویژگی است كه جای اندكی دقت دارد:

اولاً: هدف از خلقت را بیان می‌كند.

همانگونه كه خداوند درسوره، ذاریات، آیه 56 در این خصوص می‌فرمایند:

«ما خلفت الجن و الانس الا لیعبدون»

«ما جن و انسا را نیافریدیم، مگر برای اینكه مرا پرستش كنند.»

سپس نتیجه می‌گیریم كه پیامبران الهی مدیرانی بودند كه به منظور هدایت و دعوت انسانها برای عبودیت خداوند بر انیگخیخته شده‌اند.

ثانیاً: تطابق رفتار مدیر با كتاب و سنت و سیره پیامبر (ص) و امامان معصوم(ع) یعنی اینكه در مدیریت اسلامی داشتن الگو و اسوه و عمل نمودن به گفته‌ها و كردار آنها یك اصل اساسی است.

همانگونه كه در آیه 21 سوره احزاب خداوند می‌فرمایند:

«لقد كان لكم فی رسول الله اسوه حسنه»

«البته شما رادر اقتداء به رسول خدا چه در صبر و استقامت و چه در اوصاف و امثال نیكو خیر سعادت بسیار است»

ثالثاً: آگاهی از علوم و تجارب بشری از دیگر مسائل پایه‌ای مدیریت اسلامی است. بسیاری از آیات قرآن كریم تفكر و تعلم را ارج می‌نهند. همچنین فرمایش پیامبر اكرم(ص) در این زمینه نیز نشانارج و منزلت دستیابی به دانش و علم را می‌رساند. تا جائی كه‌آن حضرت می‌فرمایند:

«اطلبو العلم ولوبالصین»

«در جستجوی علم باشید، حتی اگر در چین باشد.»

بسیار واضح و روشن است كه در چین فقه و اصول درس نمی‌داده‌اند، بلكه علوم تجربی می‌آموخته‌اند و می‌دانیم كه مطالب علمی مرز نمی‌شناسد و همه جهانیان می‌توانند از آن بهره‌مند شوند. كما اینكه در بند ششم از اصل دوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز استفاده از علوم و فنون و تجارب بشری و تلاش در پیشبرد آنها بعنوان یكی از اهداف جمهوری اسلامی ذكر گردیده است.

رابعاً: ویژگی چهارم از تعریف فوق، مسئله محور و قطب بودن مدیر است. حضرت علی(ع) تعبیر زیبائی از محور و مدار بودن مدیر ارائه می‌نماید، كه در نهج البلاغه و در خطبه 146 بشرح ذیل آمده است:

«و مكان القیم بالامر مكان النظام من الخرز، یجمعه فاذا انقطع لنظام تفرق الخرز و ذهب ثم لم یجتمع بحذا فیره ابداَ»

«مكان زمامداری دین و حكمران مملكت مانند رشته و مهره‌ای است كه آنرا گردآورده و بهم پیوند می‌دهد، سپس اگر رشته بگسلد مهره از هم جدا شده، پراكنده گردد و هرگز همه آنها گردهم نیامده است.»

حضرت همچنین می‌فرمایند:

«من برای خلافت (از جهت كمالات علمی و عملی) مانند قطب وسط آسیاب هستم (همانگونه كه دوران و گردش آسیاب، قائم به میخ آهنی وسط است و بدون آن خاصیت ندارد) علوم و معارف از سرچشمه، فیض من مانند سیل سرازیر می شود، هیچ پرواز كننده‌ای در فضای علم و دانش به اوج و رفعت من نمی‌رسد.»

حال كه تعریفی از مدیریت اسلامی ارائه گردید باید دید كه چه كسی می‌تواند و باید این مسئولیت حساسی رادر نظام اسلامی بعهده بگیرد. كسی كه میخواهد پست حاكمیت و مدیریترااحراز نماید، باید دارای یكسری ویژگیها و صفاتی باشدتا بتواند مسئولیت را بعهده بگیرد و یا نظام اسلامی بتواند مسئولیتی را  بر دوش فرد یا افرادی كه شرایط و اوصاف مدیریتی را داشته باشند بگذارد، اینكه به شرایط و اوصاف مدیر در نظام اسلامی (مدیریت اسلامی) می‌پردازیم:

1-   ایمان

2-   دانش و آگاهی

3-   كفایت

این اوصاف برگرفته و استخراج شده از متون و منابع اسلامی است و تعیین كننده راه گزینش و انتصاب مدیران در یك نظام اسلامی می‌باشد. كه انشاء الله در فصل ششم به شرح كافی در خصوص هر یك می‌پردازم.

جهت دریافت فایل بررسی معیارهای شایستگی مدیریت وویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام لطفا آن را خریداری نمایید

قیمت فایل فقط 6,900 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی معیارهای شایستگی مدیریت وویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام , مدیر موفق از دیدگاه اسلام , مدیر موفق , کامپیوتر , نرم افزار , سخت افزار , برنامه نویسی , اینترنت , وب سایت , سایت , , , دانلود بررسی معیارهای شایستگی مدیریت وویژگیهای یك مدیر موفق از دیدگاه اسلام , بررسی معیارهای شایستگی مدیریت , پروژه دانشجویی , دانلود پژوهش , دانلود تحقیق , پایان نامه , دان

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر